Mange ledere ønsker å jobbe mer bevisst med mangfold, men vet ikke helt hvor de skal begynne. Nå får de muligheten til å lære av unge kvinner med førstehåndserfaring og annerledes innsikt. Målet er å komme styrket ut som tydeligere inkluderingsledere.
Neda Beyzavi
2/5/25
Et nytt kull er snart klart for oppstart i Diversitas sitt omvendte mentorprogram. Denne gangen med en tydelig vekt på unge kvinner som mentorer og ledere som ønsker å gjøre en forskjell. Med oppstart i september og samlinger gjennom vinteren, får 10–12 ledere i bygg- og anleggsbransjen muligheten til å bli utfordret på egen praksis og få konkrete verktøy de kan ta med seg inn i sin egen organisasjon.
– Mange ledere har gode intensjoner, men opplever mangfold som et vanskelig tema å gripe fatt i. Dette programmet gir dem en trygg og strukturert arena der de både kan lytte, lære og stille spørsmål de kanskje ikke får rom for ellers, sier Ann-Christin Gussiås, HR-direktør i Baneservice og styremedlem i Diversitas.
Læring fra innsiden
I motsetning til tradisjonelle lederutviklingsprogram, er det de unge fra enten partnerbedrifter eller utdanningsinstitusjoner knyttet til bygg og anlegg som leder samtalene. Selv i mangfoldige organisasjoner får ledere sjelden tid eller rom til å lytte så nært og ærlig til unge stemmer. Det er nettopp det dette programmet gir.
– Disse samtalene setter i gang noe. Mange opplever et vendepunkt i løpet av programmet fordi de ser hvordan ubevisste holdninger preger både seg selv og organisasjonen, sier Lisa Cooper, daglig leder i Catalysts, som fasiliterer programmet sammen med Diversitas.
Les også: Stort engasjement da Diversitas avsluttet andre runde med «omvendt mentor»-program
Fra refleksjon til handling
Programmet strekker seg fra september 2025 til februar 2026 og inkluderer seks strukturerte én-til-én-samtaler mellom mentor og mentee, samt fysiske fellessamlinger i Oslo. Temaene strekker seg fra styrker og utfordringer til strategisk mangfoldsledelse og konkrete mål.
I tillegg til å gi personlig innsikt, er målet at lederne skal sitte igjen med noe de faktisk kan bruke: idéer, perspektiver og nye innfallsvinkler til hvordan de kan jobbe mer inkluderende i praksis - i alt fra rekruttering til kulturbygging og prosjektledelse.
En investering i fremtidig ledelse
Deltakelse koster 10.000 kr per par for partnerbedrifter. Dette er en symbolsk investering sammenlignet med verdien det gir ifølge tidligere deltakere.
– Flere mentees forteller at programmet var det som fikk dem til å forstå hva mangfold egentlig handler om. Ikke som et tiltak, men som en måte å tenke ledelse og innovasjon på, sier Gussiås.
Slik søker du om å delta
Programmet er åpent for ledere i Diversitas’ partnerbedrifter som ønsker å delta som mentees. Også yngre kvinner fra disse bedriftene kan søke om å bli mentorer. Hvis ikke bedriften har en aktuell mentor selv, vil Catalysts rekruttere relevante kandidater – ofte kvinnelige studenter med høy kompetanse på mangfold.
Fakta om programmet:
• Oppstart: September 2025
• Varighet: 6 måneder
• Deltakere: 10–12 ledere og 10–12 unge kvinnelige mentorer
• Samlinger: Sentralen, Oslo sentrum
• Innhold: Mentor og menteeopplæring (fysisk)
• Temaer: Mangfoldsledelse, ubevisste holdninger, styrker, utfordringer og mål
• Pris: 10.000 kr per deltakerpar (resten dekkes av Diversitas)
• Søknadsfrist: 15. mai 2025
• Søk her